top of page

Huis de Vier Linden

Huis ‘De Vier Linden’ is een bekend pand in hartje Leende. Gebouwd in 1675 tussen vier Lindebomen was het in de Middeleeuwen als dorpshuis een belangrijke ontmoetingsplaats voor allerlei feesten. Bomen spelen een belangrijke rol in de geschiedenis – en de naam – van de boerderij. De oorspronkelijke vier linden hebben de boerderij in het verleden zelfs behoed tegen brand. We koesteren de nieuwe linden dan ook zo veel mogelijk.

 

In oude luister hersteld

Dit Rijksmonument is echt een heerlijke plek om te wonen en te werken. Dat weet ik uit ervaring, want nadat ik er eerst jarenlang met mijn bedrijf Acte de Présence – later By Acte – heb gewerkt, woon ik er sinds 2020 met veel plezier met mijn gezin en mijn honden. En dat is elke dag een feest! In 2023 is een grootscheepse renovatie voltooid, waarmee het pand aan de buitenzijde in oude luister is hersteld en van binnen alle moderne comfort biedt. Mét behoud van alle karakteristieke elementen en de warme sfeer.

0707 Huis_De_Vier_Linden_Logo_Wit_Tekengebied 1 kopie.png

Social media

Bekijk hier het recente verbouw-verleden en werp een blik in het nu op Instagram.

Historie van het Huis

Eind 19e en begin 20e eeuw werd Leende geteisterd door hevige branden. Het vuur legde een groot deel van de huizen in de as. Slechts een handvol karakteristieke oude panden bleef gespaard.  Waaronder De Vier Linden, dat stamt uit 1684. Het huis De Vier Linden ontleent zijn naam aan vier oude lindebomen, die zeer waarschijnlijk kort na de afbouw van het huis zijn geplant en die het huis tegen het vuur hebben beschermd.

Leendebomen
Lindenbomen – ook wel ‘Leendebomen’ genoemd – doen het goed in Leende. Tijdens de bloei geurt het dorp dan ook nog altijd naar die typische zoete honinggeur. Je zou bijna denken dat het dorp er zijn naam aan dankt. De echte herkomst van de naam is iets minder poëtisch: Leende komt van ‘leengoed’.  Het had overigens niet veel gescheeld of de vier karakteristieke bomen waren in 1927 met de grond gelijkgemaakt. Bij de nieuwe bestrating van de Dorpsstraat vond de ijverige opzichter van Rijkswaterstaat de bomen maar een sta-in-de-weg. De toenmalige eigenaar Jac. Bax verzette zich echter tot op het hoogste niveau en de bomen mochten uiteindelijk blijven.

Van ondergedoken priester tot brouwerij
Door de eeuwen heen bood De Vier Linden onderdak aan de meest uiteenlopende mensen en bedrijven. In 1796 werd een wet afgekondigd waardoor alle kloosters werden opgeheven. Van kloosterlingen en geestelijken werd de anti-koningseed geëist. Veel priesters vluchtten toen naar Brabant. In De Vier Linden zat een pastoor ondergedoken, die daar – in stilte - de Mis las.

Later was De Vier Linden het decor van een brouwerij, zijdehandel, café, restaurant en kantoor. In de tijd dat auto’s nog schaars waren, was er zelfs een taxibedrijf gevestigd. Het wagenpark bestond uit een brik met donker Lux-paard. Later, toen het verkeer toenam, kwam daar een dogcar op luchtbanden bij. Een uitkomst voor de vele late bezoekers aan de pleisterplaats De Vier Linden. Het huis was inmiddels een trefpunt van allerlei verenigingen. Er werden bruiloften gevierd en bij begrafenissen was het een plek voor de koffietafel.

Rijksmonument
Huis De Vier Linden is inmiddels een rijksmonument en recent helemaal  gerenoveerd en in oude luister hersteld. In de voorgevel van huis De Vier Linden zit nog een gevelsteen in omlijsting met inscriptie. Die inscriptie is in de loop der eeuwen afgesleten en niet meer leesbaar. Wat wel de tand des tijds heeft doorstaan zijn de voegen tussen de stenen van gemalen steen en roggemeel. Huis De Vier Linden is nu een plek waar de historie nog voelbaar aanwezig is en dat klaar is voor een nieuwe toekomst als heerlijk woonhuis met gastenverblijven en groepsruimten.

[bron: "DE VIER LINDEN" te Leende door: J.R. v.d. Zanden]

Dorpstraat99Leende20_edited.jpg
bottom of page