top of page

Het verleden als geschenk

Toen ik zocht naar een motto voor Huis De Vier Linden, kwam ik steeds weer uit op ‘Het verleden als geschenk’. Het is precies hoe ik mijn eigen verleden zie: als een cadeau. Niet alleen is cadeautjes verzorgen al 25 jaar mijn vak, voor mij draait het hele leven om de dynamiek rondom geschenken, cadeautjes, geven en ontvangen, verrassen, verbinden en dankbaarheid. Cadeautjes staan voor mij voor moeite willen doen voor een ander. Niets meer of minder dan de energie van liefde.


Jaren geleden begon ik met een opleiding familieopstellingen en daar werd me pas echt duidelijk hoe onze geschiedenis heel veel verborgen schatten bevat. Alle ups en downs, alle successen en obstakels, ze hebben me gemaakt tot wie ik ben. De cadeautjes in het leven, de symboliek die daarbij hoort, ik wil graag de cadeautjes in jouw leven laten ontdekken en ze samen uitpakken.


In oude verhalen werden schatten bewaakt door vuurspuwende draken. Steeds meer begon ik te zien hoe wij ook onze eigen schatten vaak diep verborgen houden en beschermen met overlevingsmechanismen. Door je (familie)geschiedenis met alles en erop en eraan echt aan te kijken, gaat de draak een stap voor je opzij en onthult de rijkdom die daaronder ligt.

Door mijn eigen geschiedenis op die manier aan te kijken en te onderzoeken ben ik elke hobbel gaan zien als een cadeau in plaats van als iets vervelends wat je verborgen wilt houden.


Die hervonden schatten hebben me een enorme rijkdom opgeleverd. En ook deze plek, Huis de Vier Linden, heeft een grote rijkdom aan historie. Rijkdom is er om te delen, vind ik. Vandaar dat ik zowel mijn kennis en ervaring als deze plek wil delen met mensen die zich daartoe voelen aangetrokken. Daarmee is deze historische plek ook een cadeau voor iedereen die haar bezoekt. En die het avontuur wil aangaan om samen het verleden te ontrafelen en van daaruit stappen te zetten naar een mooie toekomst.


Ellen

Komentarze


bottom of page